PayPal

PayPal je najpopularnije sredstvo placanja u svetu. Zasto je dobro imati PayPal nalog? Ako radite sa stranim klijentima ocekujte da svi oni imaju PayPal nalog.

paypal srbija

Prva stvar koju treba da uradite jeste da napravite devizni racun i karticu na koju cete primati odnosno sa kojom cete placati online i koju cete povezati sa PayPal-om.
Ono sto je bitno napomenuti jeste da je „Withdraw“ opcija (transfer novca sa PayPal-a na devizni racun) jedino moguca sa VISA  karticom. MasterCard mozete povezati sa PayPal nalogom, medjutim tada mozete vrsiti samo placanje (ne mozete poslati novac sa PayPal naloga na devizni racun).
U banci u kojoj napravite devizni racun napomenite da hocete da vam kartica bude vezana za vas devizni racun koji ste prethodno napravili. Na kartici imate onoliko para koliko imate na deviznom racunu.
Napomena: kad povezujete karticu sa PayPal nalogom, prvo uplatite barem 2 evra na vas racun (bez sredstava necete moci  da verifikujete nalog).

Sledeci korak je registracija na PayPal-u.

 1. Izaberite opciju Sign Up
 2. Izaberite da li zelite:
  – Personal account (fizicki nalog) – online placanje u celom svetu.
  – Business account (pravno lice) – ukoliko zelite da poslujete kao kompanija. Za kreiranje business naloga potrebno je vise podataka vezanih za samu kompaniju tako da cu u nastavku proci kroz korake za kreiranje personal naloga.
 3. Izaberite:
  – Drzavu
  – Email adresu
  – Sifru
 4. Popunite sve licne podatke
 5. Unesite podatke sa kartice koju ste dobili u banci (kartica koja je vezana za vas devizni racun)
  – Broj kartice
  – Datum isteka kartice
  – CVV number – trocifreni broj
 6. Verifikacija:
  – Email adrese : kliknite na opciju “Confirm email address”
  – Kartice vezane sa devizni racun : kliknite na opciju “Link and Confirm my debit or credit card”.
  Napomena: kad povezujete karticu sa PayPal nalogom, prvo uplatite barem 2 eura na vas racun. Prilikom ove transakcije, dobicete cetvorocifreni broj koji ce vam biti neophodan za poslednji korak.
 7. Kada ste dobili cetvorocifreni kod, na glavnoj strani vaseg naloga na PayPalu, izaberite opciju “Confirm my debit or credit card”.Paypal nalog je aktiviran.

Srbija sa inostranstvom novcane transakcije radi uvek i iskljucivo u valuti EUR. Ako na PayPal nalogu imate bilo koju drugu valutu, prilikom povlacenja na racun ceo iznos ce vam biti konvertovan u evre. Ovo vazi i za online placanje, zato uvek odaberite opciju da placate u evrima, kao i da drzite evre na kartici.

PayPal vs  Payoneer, ukoliko primate uplate:
1) PayPal : novac koji primite leci ce vam na vas devizni racun. Banka ce od vas verovatno (kad tad) traziti poreklo tog novca. Payoneer, novac koji vam legne nema nikakve veze sa bankama u Srbiji. Ne postoji evidencija koliki iznos ste primili na Payoneer karticu.
2) PayPal: novac mozete trositi kupovinom online, ali novac ne mozete podizati na bankomatu kao sa Payoneer karticom. Ako imate VISA karticu, onda mozete prebaciti pare na devizni racun u banci. Kada imate Payoneer karticu, novac mozete podizati na bilo kom bankomatu, bilo gde u svetu.