Moje iskustvo

Sasvim slucajno sam dosao do Upwork-a (bivsi oDesk). Trazio sam kako mogu da zaradim preko interneta, ali sve sto sam vidjao bilo mi je nesigurno i nezanimljivo. A onda sam dosao do prvih pravih informacija. Tadasnji oDesk, Elance (koji je sada takodje u sklopu Upwork-a) i Freelancer bili su sajtovi kakve sam trazio.

Napravio sam nalog na sva tri sajta i poceo da istrazujem. Da ne duzim pricu, Freelancer.com je tada sve naplacivao. Sve je bilo 5 dolara. Svaki test. Upwork je sve to nudio besplatno. I zato je privukao moju paznju.

Poceo sam da testiram moje znanje putem mnogobrojnih besplatnih testova. Malo po malo poceo sam da gledam i oglase za posao.
Na kraju sam odlucio da konkurisem za jedan posao. Najobicnija pretraga preko interneta za jednog vlasnika online kazina.
U tom trenutku, samo sam se zapitao sta ja to radim.. Pronasao sam posao preko interneta i prvi posao mi je za online kazino.
Posle 2 nedelje legla je i prva uplata, 50$. Posto mi je Skrill kartica u medjuvremenu stigla, otisao sam u prvu prodavnicu i pokusao da platim karticom. Uspelo je. Tada sam shvatio da sve ovo stvarno funkcionise.

Posto nisam bio ni programer ni dizajner ni marketing ekspert, moji prvi poslovi su bili pretezno pretraga preko interneta. Posto nisam hteo nista da rizikujem, aplicirao sam samo na poslove koji su se naplacivali po satu. Upwork za njih garantuje naplatu, za fiksne poslove ne garantuje.

Sve je islo svojim tokom, kada sam odradio par poslova i stekao par dobrih ocena, krenuo sam nesto ozbiljnije.
Isao sam i na razne kurseve kako bih omogucio sebi bolju cenu i manju konkurenciju.
Kako da izaberete cime cete se baviti na Upworku? Pogledajte kategorije poslova koje se nude. Izaberite 5 zanimanja koja vas zanimaju. Zatim potrazite poslove za ta zanimanja. Uporedite koliko cesto izlaze oglasi za tu kategoriju, kolika je konkurencija, po kojoj ceni prosecno rade freelanceri za taj posao i slicno.
Pocetna cena po kojoj sam radio bila je 5$ po satu.
Posle par meseci dobio sam ugovor sa punim radnim vremenom. Sve je odlicno funkcionisalo.

Sada radim i preko Upworka i direktno sa klijentima i koristim Payoneer karticu za prebacivanje novca.

Najbolje od svega je sto nisam ogranicen na poslove u Beogradu ili uopste na teritoriji Srbije. Konkurisem na poslove sirom sveta. Radio sam za klijente iz Amerike, Australije, Izraela, Malte, Francuske, Meksika… To je prednost rada od kuce, to je prednost kada radite kao freelancer.

U medjuvremenu sam isao na dodatne kurseve, ulagao u sebe i sada nakon par godina i dalje radim kao freelancer. Svidja mi se taj nacin rada, odnos koji imam sa poslodavcima, nacin placanja, stalna ponuda posla, neogranicenost na Beograd ili Srbiju, rad od kuce ili kafica, vikendice.. Sve sto je potrebno su laptop i internet.

Najbitnije je da radite ono sto volite. Kada je to slucaj, onda ste posveceni poslu, radite to zato sto vas zanima. I uvek se trudite da napredujete. Za razliku od domacih poslodavaca (cast izuzecima), strani klijenti cene znanje i kvalitet. Nemojte raditi nesto samo zato sto ste culi da se u toj oblasti zaradjuje dobro. Na primer programer, ima programera koji zaradjuju 3000 dolara, ali veliki broj zaradjuje 300 dolara. Ne morate biti u bransi koja zaradjuje najvise, budite najbolji u onome sto volite i uspeh ce doci.

 

 

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.