Upwork Agencije II deo – Kako do posla?

Upwork agencije su prilicna nepoznanica za veliki broj korisnika. Vise o samom uvodu u agencije i kreiranju mozete videti na prethodnom postu o agencijama.

Kako vecina klijenata reaguje kada vidi prijavu od nekog ko je clan agencije?
– Ovaj je skuplji od obicnog frilensera, necu njega.

I moram priznati, ukoliko imate agenciju, to jeste istina.

upwork agencija

Ukoliko imate agenciju, potrebno je platiti radnika sa svim taksama, opremu, prostor, obezbediti sebi profit.. i naravno da je cena visa od nekog ko radi preko Upworka, a ne prijavljuje prihode.

Iz licnog iskustva sam prosao kroz sve to.

Vi kao vlasnik agencije mozete aplicirati u ime drugih.
Samo obratite paznju da ste selektovali opciju da ste agencija, a ne profil frilensera. Prilikom apliciranja na posao, samo odaberete osobu iz tima i u njeno ime aplicirate. Kontekti se skidaju sa ukupnog stanja agencije. Ukoliko aplicirate sa vaseg frilens profila, necete imati opciju da aplicirate u ime drugih clanova tima.

Medjutim, nakon mnogo poslatih prijava, nije bilo uspeha. Vrlo malo poziva na intervju. Onda sam dosao na drugu ideju. Pocecu da saljem prijave kao frilenser.

Na moje prijatno iznenadjenje, mnogo vise poziva na intervju. Klijenti sami pocinju da mi salju zahteve za intervju. Medjutim, vecina njih trazi frilensere, ne agenciju.
U cemu je fora? Zasto bih aplicirao kao frilenser ukoliko trazim posao za agenciju?
Ukoliko se uspesno pokazete na intervjuu, klijent ce zeleti saradnju. Tek kada steknete njegovo poverenje, na kraju mu kazete da vi u stvari imate svoj tim i pitate da li bi bilo ok da zaposli nekog iz vaseg tima ko trenutno ima vise slobodnih sati od vas. Ukoliko pristanu, kazete da ce taj clan tima moci odmah da krene da radi za klijenta. Napomenite da vi stojite iza svega, da su svi zaposleni strucni u svom poslu i da cete vi biti osoba koja ce komunicirati sa klijentom i dostavljati posao.

Naravno, nece uvek uspeti, ali u velikom broju hoce. Razlog je taj sto je je klijentu najbitnije da pronadje najbolju osobu za posao koji nudi. Naravno, uz sto nizu cenu. Ali, ukoliko vidi da ste vi prava osoba za njega, prihvatice vase uslove.

Takodje, vrlo bitna stvar je da proverite da li su profili svih clanova tima stavljeni na “Public”. Ukoliko nisu, nisu vidljivi za pretragu.

Naziv zanimanja, vestine (tagovi) i opis su veoma bitni za pretragu. Sto tacnije napisete vestine koje nudite, lakse ce vas klijenti pronaci. Testirao sam s raznim opcijama i shvatio koliko su ovi podaci vazni za pretragu. Ukoliko imate vise osoba u timu koje rade isti posao, nemojte im napisati isti tekst. Ciljajte razlicite reci, razlicite fraze.
Ukoliko radite Social Marketing usluge, nemojte svima u timu staviti taj title. Kombinujte, social marketing, social media marketer, digital marketing, online marketing, brand manager, facebook manager, online advertiser.. Koristite sve fraze koje klijenti mogu traziti kako bi dosli do vas.

I za kraj, jos jedan savet. Kao i u svemu, potrebna je pozitivna ocena. Ukoliko ste top rated, to vazi za vas privatni profil. I pored vaseg imena ce stajati ta informacija. Medjutim, agencija je nova i ona racuna nove klijente. Tako da ukoliko vas kontaktiraju neki stari klijenti za novi posao, uvek prihvatite da ga radite pod agencijom. Ukoliko ste ranije radili jednu vrstu posla, a sada u agenciji radite drugu vrstu posla, nemojte odbijati sve poslove, samo pokusajte da ih iskoristite.

Moj primer: radio sam par godina samo poslove u Excel-u. Nakon toga sam poceo da radim e-commerce poslove. Skoro me je kontaktirao klijent da mu uradim jedan manji zadatak u Excelu. Prihvatio sam, ali sam ljubazno pitao da li bi mogao da promeni naziv posla iz “Excel sheets clean up” u “Ecommerce order history analysis”. Klijent je pristao.

Kada novi potencijalni klijenti budu pretrazivali profil agencije, mnogo ce bolje reagovati na novi naziv posla.

One thought on “Upwork Agencije II deo – Kako do posla?

  1. Gde i kako pronaći dobrog copywritera, koji pritom zna dobro engleski i matematiku? Ako znate nekog, molim Vas da mi preporucite. Treba mi za jedan projekat, a na zvanicne oglase nisam zadovoljan odzivom niti kvalitetom istih…

    Like

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.