Frilenseri – Placanje Poreza

Filenseri i porez. Uvek aktuelna tema, medjutim, odgovor je kratak i jasan. Da, frilenseri su duzni da placaju porez na prihode koje ostvaruju.

freelance srbija porez
Placanje Poreza na Zaradu Preko Interneta

Nisam pravnik niti knjigovodja, ali pokusacu sto jasnije da objasnim situaciju frilensera i obaveze koje ima prema drzavi.

1) Kreiranje profila na Upworku, PPH, Fiverru ili bilo kojoj drugo frilens platformi ili platformi za placanje (Payoneer, PayPal) je besplatno.

2) Kada obavite posao, odlucujete kako cete taj novac da preuzmete. Imate dve opcije:
– PayPal : PayPal nalog je povezan sa vasim deviznim racunom u banci. Banka ima uvid u vase stanje -> drzava ima uvid u vase stanje. Duzni ste da prijavite poreklo novca i platite porez.
– Payoneer: ukoliko nemate karticu, situacija je ista kao da koristite PayPal. Novac primate na devizni racun. Ukoliko imate karticu, mozete podici novac bilo gde u svetu, na bilo kom bankomatu ili placati karticom.

3) Sta sa novcem? Koliko dati drzavi? Koliko uzimaju banke? Kako ce drzava da sazna koliko novca zaradjujem?
Prvo, da biste kreirali naloge na Upworku, Payoneeru, PayPalu, PPH… potrebno je da im dostavite dokaz da ste to bas vi. Trazi vam se da im dostavite scan licne karte, pasosa ili vozacke dozvole. Tako da, koliko god neki mislili da sve moze da se sakrije, ne moze.

Drugo, da bi bili konkurentni na globalnoj berzi poslova, potrebno je da krenete sa niskom cenom. Neki nikad i ne zarade nista. Neki zarade prvi mesec 20$. Neki 50$. Dodajte takse platofrmi (Upwork 20%, transfer novca 1$-2$, dodatni trosak transfera, konverzija..), vasa cista zarada je vrlo niska. Kada biste jos davali i drzavi ~50%, vecina bi vrlo brzo odustala od frilens poslova.
Zato pocetnici obicno krecu tim putem. Posao po posao, raste broj poslova, sve je bolji feedback, zarada raste. Sledeci korak je posao sa punim radnim vremenom. Dugorocan posao.
Ako radite po ceni od 5$ (sto je neki minimum), puno radno vreme (pon-pet), vasi prihodi ce biti oko $880. Vec prvi mesec prelazite na 10% takse na Upworku, jos dodatne takse za transfer novca, konverzije, na racun vam stize ~$780. Odbijte otprilike polovinu toga na razne poreze, takse.. Ostaje vam oko $350. (podaci su dati kao primer, nisu uracunati tacni koeficijenti, takse i slicno, ali sluze da otprilike imate sliku situacije).

Tako da ako radite puno radno vreme, za $5 po satu sto je stvarno neki minimum, kada platite sve poreze ostaje vam neka cifra od oko $350. Ako hocete da imate mirnu savest, to je uslov.

Mozete da uzmete i svih ~780 dolara u dzep podizanjem novca sa Payoneer karticom i sve potrosite, ali drzava ima pravo da zatrazi placanje poreza 5 godina unazad.

Ukoliko imate odredjenu vestinu, znanje, iskustvo, necete raditi za cenu ispod 10$ po satu. Tako da bi vam tad ostajalo oko 750-800$.

————————————————————————————————

Opcije kako da se legalizujete (najosnovnija podela, za vise informacija konsultovati knjigovodju):
1) preduzetnik pausalac – imate fiksni trosak koji zavisi od opstine na kojoj ste registrovani i delatnosti. Na primer, ukoliko ste registrovani na Novom Beogradu, imacete veci fiksni namet nego da ste registrovani u nekoj drugoj opstini, na primer Vozdovac (racuna se na osnovu plata u toj opstini). Prosecne zarade po opstinama iz 2016. godine pogledati na ovom linku. Zavisno od opstine i delatnosti, fiksni trosak za pausalce se krece od 100 do 400 evra mesecno. Na sav ostali prihod, placate 10% poreza i mozete koristiti novac bez problema. Najbolja opcija ukoliko imate vece prihode. Sto veci prihodi, trosak je fiksni, vama ostaje vise. Nije potrebno imati knjigovodju. Odgovarate svojom imovinom.
2) preduzetnik knjigas – mozete se prijaviti kao zaposleni i primati platu i nakon toga raspolagati profitom. Preporucuje se da se prijavite na nizu platu jer je trosak plate najvisi (oko 67% neto plate). Ako se prijavite na nizu platu, imacete vecu dobit. Kao i kod pausalca, porez na profit je 10%. Obavezno je imati knjigovodju (50-100 evra mesecno). Odgovarate svojom imovinom.
3) doo – visi troskovi registracije, manja mogucnost raspolaganja novcem. Porez na profit je 15% + 15% prilikom koriscenja novca (~28% ukupno). Banke lakse daju kredite doo nego preduzetnicima. Obavezno je imati knjigovodju. Ne odgovarate svojom imovinom, vec ulozenim pocetnim kapitalom ciji minimum je 100 dinara.

Troskovi:
1) plate su najveci trosak jer se placaju doprinosi za PIO, zdravstvo, nezaposlenost.. Minimalna neto plata je oko 23.000, sto znaci da je minimalna bruto plata skoro 40.000 (Srbija).
2) profit: preduzetnik 10%, doo ~28%
3) kancelarija: zakup, porez na zakup, komunalije
4) knjigovodja: 50-100 evra
5) troskovi transakcija na devizni racun, konverzija
6) ostali troskovi

Vrlo bitno je imati dobrog knjigovodju koji je upoznat sa ovom temom i koji ce vas posavetovati sta je najbolje za vas.

Kada se sve uzme u obzir, troskovi su visoki. Vas je izbor. Ukoliko zelite da se ozbiljno bavite kao frilenser radeci za strane klijente, da imate mirnu savest i nakon 5 godina, postujte zakon, placajte porez.

Postoje dve vrste ljudi: jedni se zale na visoke troskove i odustaju, drugi su svesni troskova i pokusavaju da povecaju prihode. Kojoj grupi vi pripadate?

————————————————————————————————

Korisni linkovi:
https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/freelancer-preduzetnik-slicnosti-i-razlike/
http://ft1p.rs/najbolji-oblik-firme-za-online-freelance-poslovanje/
https://startit.rs/zakon-paypal-50-obaveze-porez-drzava/

4 thoughts on “Frilenseri – Placanje Poreza

 1. Pisete gluposti. Rad kao freelencer je kao da ste otisli na rad u inostranstvo i tamo radite i zivite, sta onda placate Srbiji. Zahvaljujuci modernoj tehnologiji vi fakticki i radite tamo i za njih iz svoje kuce. Stranci vas placaju za vas rad i uzimaju takse za njihovu drzavu. Vi ste fakticki emigrant. Drzava se ne interesuje za vas jer vam nije obezbedila ni posao, ni mogucnost da zivite od svog rada u Srbiji. Neko se dosetio da vas mukotrpni rad oglobi. Hoce leba bez motike. Nista vam ne daju, a hoce da vam uzmu. Kako se radi najpametnije. Otvorite racun u stranoj banci i tamo vam uplacuju vas rad kao Freelanceru. Date ovlascenje ako imate nekoga od rodbine ili prijatelja u toj drzavi da moze da podigne novac i salje vam kao poklon ili sami odete povremeno u drugu drzavu i podignete novac. Nista nemate sa nasim bankama, niti transferom novca. Ovde uplacujete sebi samostalno penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti ne kao preduzetnik niti pausalac, niti vam treba firma. Mirno spavate, jer vam drzava nista nije dala, pa ni vi niste duzni njoj nista da date.

  Like

  1. Sve je to lepo sto ti pises druze, ali molim te reci mi odakle ti ideja da drzava treba da ti da posao ili kako ti rece “da ti obezbedi jedan”? Taj rezon je zaostavstina komunizma u ovoj zemlji… To ne radi ni jedna normalna drzava…

   Like

 2. Na sličan je način i Hrvatska pokušala oporezovati plate pomoraca, koji rade za strane pomorske kompanije, i ljude, koji rade na stranim naftnim platformama,…zamalo Dalmacija nije iselila! Suština je da ista ta država, koja je prisilila ljude da odu na kraj svijeta, u potrazi za hljebom i preživljavanjem, sad želi da im taj mukom stečeni hljeb sad otme,…ovo je ista stvar! Ova država je prisilila te današnje freelancere da nauče sami nove vještine (jer sa onim što im je ona nudila, nisu ništa mogli, ili nisu mogli doći na red za posao od stranačkih poltrona i rođaka), prekvalifikuju se o svom trošku za neko znanje, konkurentno na svjetskom tržištu, sami uspostave poslovne kontakte i pokrenu vlastiti posao, kojim prodaju to znanje i donose gotov novac u ovu rupu bez dna. U isto vrijeme, ista ta država podržava strane trgovačke lobije, koji preko svojih tržnih centara isisavaju gotov novac odavde,…o stranim bankama da ne govorim, koje kroz ludačke kredite isisavaju život iz ove države. Freelancerima zapravo treba ordenje podijeliti, jer dio tog otetog novca vraćaju u ovu zemlju. A iste te freelacere niko ne pita, koliko dnevno rade (od 12 – 16 sati), kad rade (u svim smjenama, zbog vremenskih razlika), da li su osigurani (jesu oni, koji sebi uplaćuju osiguranje), da li imaju penziono (nemaju), i mnogo drugih stvari, u kojima država ne učestvuje i ne želi da čuje. I sad imaju smjelosti da traže nešto od tih ljudi. Svi ti zapostavljeni, genijalni ljudi (jer realno niko od njih nema IQ ispod 130, u odnosu na poresku upravu, gdje ima par hiljada debilnih rođaka, zaposlenih tamo da parazitiraju na svima nama), treba da napuste ovu Srbija rupu i da odu negdje, gdje se njihov talenat cijeni! Sretan Vam put, dobra djeco,…mi ćemo zadržati loše đake i beskarakterni ološ!

  Like

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.