Upwork Agencije

Upwork ima dve opcije za frilensere:
1) da nude svoje usluge kao pojedinac
2) da nude svoje usluge putem agencije

Ukoliko i dalje volite nacin na koji radite, slobodu, da budete sami svoj gazda, vasa cena ce verovatno rasti i nista sem toga se nece bitnije menjati.
Druga varijanta je da pocnete da razmisljate o agenciji.

Svi smo mi poceli kao pojedinci i malo ko zna kako agencije funckionisu. Ono sto jeste draz frilens poslova je bas taj sto nam pruza vecu fleksibilnost. Sami odredjujemo na koje oglase cemo da saljemo prijave, koje klijente cemo prihvatiti, po kojoj ceni cemo raditi, kada i koliko cemo raditi.. Sve zavisi od nas.
Drugi korak, ako ste uspesni u onome sto radite, jeste da mozete da radite puno radno vreme ili u nedostatku slobodnog vremena, da podignete cenu vaseg rada. Ako ste dobar frilenser, sa dobrim ocenama, klijentu kome je stalo do kvaliteta vasa cena i dalje nece biti previsoka. I tako, povecavate svoju cenu.

Sta je sledeci korak? Ukoliko i dalje volite nacin na koji radite, slobodu, da budete sami svoj gazda, vasa cena ce rasti konstantno i nista sem toga necete menjati.
Druga varijanta je da pocnete da razmisljate o agenciji.

upwork-logo-svg

Koja je svrha agencije na Upworku?
Veliki klijenata koji nude velike i dobro placene projekte traze stabilnost i tim koji ce im pomoci u tome. Njima nije potreban jedan covek (koliko god da ste dobri), njima je potreban tim koji je dobro organizovan.
Tu na scenu stupa agencija.
Na primer, radite kao web programer. Medjutim, da biste uradili ceo projekat – sajt, od samog pocetka (dizajn), preko implementacije (programiranje) i jos da bude na prvoj strani na google-u i da ih promovisete na drustvenim mrezama (marketing), potreban vam je tim. Klijent ne zeli da trazi pojedinacno svakog od navedenih, vec trazi tim koji vec ima iskustva u tome, koji se poznaje i koji ima dobru komunikaciju.

Ipak, iako ste clan agencije, kada vas klijenti zaposljavaju, moraju da posalju poziv za posao svakom clanu posebno (za kog su zainteresovani). Tako da ste vi povezani sa agencijom, ali u stvari i dalje radite kao pojedinac.
Kada klijent pretrazuje frilensere, ima opciju da selektuje pojedince, agencije ili sve. Ako izabere da pretrazuje samo agencije, u rezultatima pretrage prikazace se ime agencije, podaci agencije i vase ime. Klijent tada moze da izabere da ode direktno na vas profil ili da ode na profil agencije. Na profilu agencije su detalji – naziv, logo, cime se agencija bavi, raspon cena koje nude clanovi, jss, status, i sa desne strane listu clanova agencije po hijerarhiji.

 1. Kako se otvara agencija?

  Ulogujte se na vas Upwork profil. Odaberite podesavanja. Na dnu liste videcete opciju “Create an Agency“. U narednom koraku samo cete upisati naziv agencije. Nakon toga u podesavanjim imacete opciju da dodate sve neophodne informacije o agenciji (delatnost, logo, detaljni opis delatnosti..)
  kako kreirati agenciju na upworku

 2. Ko moze da otvori agenciju?

  Svako moze da otvori agenciju. Jedini uslov je da mozete da otvorite samo jednu agenciju.

 3. Da li se dodatno naplacuje?

  Ako ste vi jedini clan agencije, ne naplacuje se nista. Mada tada i nema bas svrhe imati agenciju. Ukoliko zelite da imate vise clanova u timu, tada se prebacujete na “Agency Plus membership” plan koji se naplacuje $20 mesecno. Taj iznos placa samo vlasnik agencije.
  Prva dva meseca su besplatni.
 4. Kako se pozivaju frilenseri u agenciju?

  Klikom na “Invite New User” unesete email frilensera. Ovaj poziv vazi i za one koji vec imaju Upwork profil i za one koji nemaju. Tom prilikom popunjavate opcije za tog novog clana (te opcije mozete kasnije i promeniti – u nastavku cemo ove opcije zvati hijerarhija).

 5. Kakva je hijerarhija u agenciji?

  Osoba koja osnuje agenciju je vlasnik agencije. Prilikom pozivanja drugih frilensera u tim, vlasnik bira ovlascenja za svakog pojedinacno.
  – “Admin Permissions”:
  – none – nema nikakva ovlascenja
  – finance only – ima pristup finansijama agencije
  – administrator – ima kompletna ovlascenja, dodavanje novih clanova, brisanje, finansije, dnevnik rada, prihvata poslove…
  – “Staffing Permissions”:
  – none – nema nikakva ovlascenja
  staffing manager = menadzer, odredjuje na koji oglas da se posalje prijava, koji posao da se prihvati, ko da radi koji posao, rasporedjuje konekte.
  – ” Work Diary Access”:
  – none – nema nikakva ovlascenja
  – view self – moze da vidi samo svoj dnevnik rada
  – full – moze da vidi dnevnik rada svih u agenciji
  – “Chat Access”:
  – no one – ne moze ni sa kim da komunicira
  – team members – moze da komunicira sa ostalim clanovima agencije

 6. Konekti – prijave na oglas

  Agencija mesecno ima ukupno 80 konekta i oni se rasporedjuju na sve clanove agencije.
  Da li saljete prijave na posao sami ili to radi agencija – menadzer?
  Vlasnik i menadzer konkurisu na poslove i samo oni mogu da prihvataju poslove.
  Takodje, agencija moze da kupi dodatne konekte. Jedan konekt kosta $1.
  Neiskorisceni konekti se prebacuju u naredni mesec. Maksimum koji mozete imati je 400 konekta.

 7. Kako funkcionisu uplate?

  Kada radite kao pojedinac, Upwork vam direktno placa. Medjutim, kada radite za agenciju, samo agencija prima uplate. Nakon toga, sve je dogovor izmedju vlasnika agencije i clanova agencije. Sva uplata ce leci na racun vlasnika agencije, a na njemu je zatim da vam prebaci dogovreni iznos na vas racun (van upworka). Tako da Upwork placa sav iznos agenciji, sve nakon toga vise nije u rukama Upwork-a, vec je izmedju vlasnika agencije i clanova agencije. Cena po kojoj radite na Upwork-u ne mora da bude iznos koji cete dobiti od vlasnika agencije. Ako se dogovorite drugacije, tako ce biti (vlasnik moze da uzima sebi fiksni deo ili procenat, sve je stvar dogovora). Vlasnik i menadzer vam mogu staviti zabranu tako da ne vidite cenu po kojoj radite. Tako da postoji i ta mogucnost, vi dobijate fiksni iznos, a vlasnik sve iznad toga.

 8. Da li mozete raditi i kao pojedinac i kao clan agencije?

  Da. Imate opciju da radite i kao pojedinac i kao clan agencije. Po defaultu, u pretragama cete biti prikazani kao pojedinac. Ukoliko zelite da se u pretragama prikazujete kao clan agencije idite na settings -> my teams i izaberite da vam to bude default.

 9. Cena po kojoj radite kao clan agencije?

  Cenu po kojoj radite, administrator-staffing manager moze da promeni. Ukoliko je vasa default opcija da se u pretragama prikazujete kao pojedinac, cena na profilu ce biti ona koju ste vi postavili. Ukoliko ste stavili da je vas nalog u agenciji glavni, onda ce cena po kojoj radite biti ona koju je postavio vas menadzer.

 10. JSS, status

  Vazi isto kao i za cenu. Ako ste po defaultu pojedinac, bice prikazan vas jss status, ukoliko ste po defaultu clan agencije, bice vam prikazan status agencije.

 11. Gde je prikazano da ste clan agencije?

  Na profilu frilensera, sa donje desne strane bice prikazan logo agencije. Na osnovu prethodnog koraka, birate da li da budete vidljivi kao pojedinac ili kao clan agencije.
  Takodje, u pretragama bice navedeno ime agencije i vase ime.

 

upwork agencija poslovi
Par stvari za kraj na koje bi trebali da obratite paznju:

1) Vlasnik je odgovoran za uspeh agencije. Mora da ima potpunu kontrolu ko radi koji posao i na koji nacin ga radi. Ukoliko uradi lose, rejting agencije se smanjuje.

2) Vlasnik mora da ima potpuno poverenje u clanove agencije i obratno. Vlasnik mora da bude siguran da ce clanovi agencije kvalitetno uraditi svoj posao i da ga nece izneveriti. Clanovi agencije moraju biti sigurni da ih vlasnik agencije nece prevariti kada je placanje u pitanju.

3) Kada radite kao frilenser, kao pojedinac, nista od ovoga vas ne zanima. Radite sami za sebe. Ali takodje, mozete manje da zaradite jer radite sami. Ukoliko imate agenciju sa ljudima koje poznajete, u koje imate poverenje, mozete izgraditi dobar brend i zaraditi mnogo vise.

4) U poslednje vreme, Upwork ne odobrava nove naloge – profile za odredjene kategorije poslova kao sto su unos podataka, virtuelni asistenti, pisci, prevodioci ukoliko nemate bas dobar profil, vestine i portfolio. Razlog je taj sto ima jako mnogo frilensera u ovim oblastima i zato se jako tesko dolazi do posla. Sa druge strane, klijenti su nezadovoljni zato sto dobijaju veliki broj prijava na posao od ljudi bez ikakvog iskustva. Medjutim, ako vas odbiju, vi mozete dobiti poziv od vlasnika agencije da budete clan njegovog tima i na taj nacin vas nalog bice odobren.

One thought on “Upwork Agencije

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.