Upwork kada prebaciti novac na karticu

Ako ste tek poceli da radite kao frilenser, naravno da jedva cekate da podignete prvu zaradu. Tada razmisljate samo o tome kako potrositi zaredjeni novac.
Medjutim, treba znati par stvari pri transferu novca sa Upworka.

Ako jos uvek niste povezali Upwork sa metodom placanja (u nasem primeru Payoneer), vise informacija o tome mozete videti u tekstu o osnovnim  koracima u povezivanju Upwork i Payoneer naloga. To je prvi korak.

Drugi korak je samo prebacivanje novca.
Ono sto treba da znate je da postoji odredjeno vreme kada ce vam novac biti na raspolaganju:
1) poslovi po satu – ako predate posao ove nedelje (do 11.novembra), tokom naredne nedelje klijent ima vremena da pregleda vas posao i nakon toga u sredu sledece nedelje stize uplata (21. novembar).
2) fiksni poslovi – fiksne uplate, bonusi, milestones (delovi posla) su raspolozivi 5 dana od kako klijent izvrsi uplatu

upwork kada prebaciti novac na karticu

U svakom trenutku mozete videti da li vam je novac raspoloziv na Upwork nalogu i koliko:

My jobs ->
1) Available now – raspoloziv novac. Ukoliko postoji odredjeni novac (na slici ispod 18$, to znaci da mozete da prebacite 18$).

2) Pending – novac koji ocekujete – kada kliknete ovde videcete prikaz svih transakcija (uplate, bonusi, upwork troskovi). Prva kolona (dates) prikazuje kada ce vam leci uplata.

upwork placanje

Ovde bih sad hteo da dam par saveta pocetnicima. Ukoliko ste tek poceli da radite preko Upworka i primili ste uplatu od 5$, 20$.. Sacekajte, nemojte odmah prebaciti novac na karticu. Zasto? Zato sto svaka transakcija izmedju Upworka i Payoneera kosta 2$, plus 2.5$ ukoliko zelite da vam novac bude na raspolaganju nakon 2 sata. Kada na to dodate da kada budete podizali novac sa bankomata imate 3.15$ fiksni trosak po podizanju novca + troskovi konverzije.. Necete biti srecni kada budete videli koliko novca mozete da podignete.

Ako primate manje uplate (5$-20$ nedeljno):
1) Prebacite novac sa Upworka na Payoneer jednom mesecno (svaka transakcija sa Upwork na Payoneer kosta 2$ fiksno)
2) Ukoliko koristite Payoneer, izaberite opciju da zelite novac u roku od 48 sati jer je ta opcija besplatna. Ukoliko zelite u roku od 2 sata, to kosta 2.5$. Ova opcija nema veze sa Upworkom, podesava se direktno na vasem Payoneer nalogu.
Kada se ulogujete na Payoneer izaberite Activity -> Funding Sources -> videcete opciju “Upwork Escrow Inc.”, to je novac koji primate preko Upworka -> poslednja kolona je “Loading Method”. Izaberite Change opciju. Opcija “The Immediate Load option” treba da bude deaktivirana kako ne biste imali dodatne troskove.
3) Podizite novac sa bankomata jednom mesecno. Tom prilikom podignite sav novac zato sto svaki put kada podizete novac, to kosta 3.15$.

Primer: ako zaradjujete nedeljno 25$. To je oko 100$ mesecno. Upwork uzima sebi 20%, vama ostaje 80$. Ukoliko biste svake nedelje prebacivali novac na karticu i podizali sa bankomata, imali biste nepotreban trosak.
Troskovi na koje ne obracate paznju: 2$ za transfer novca, 2.5$ za brz transfer novca, 3.15$ za podizanje novca. Kada biste to radili svake nedelje, izgubili biste 22.95$ ( 7.65 placate ako jednom mesecno prebacujete i podizete novac).

Ako primate redovne uplate, mozete napraviti automatizovani “kalendar” redovnih isplata. Ovo se odnosi samo na poslove koji se placaju po satu.
Mozete izabrati vise opcija:
1) koju metodu placanja koristiti
2) trosak transfera: ne mozete promeniti, zavisi od metode placanja.
3) koliko cesto zelite transfer novca? (opcije: nedeljno, dva puta mesecno, mesecno, kvartalno)
4) transfer novca u zavisnosti od raspolozivog novca. Imate opcije da prebacite novac kada na racunu imate: 100$ ili vise, 200$ ili vise, 300$ ili vise, 400$ ili vise, 500$ ili vise, 600$ ili vise, 700$ ili vise, 800$ ili vise, 900$ ili vise, 1000$ ili vise.

Primer: ukoliko nedeljno zaradjujete 100$, to je mesecno 400$. Mozete napraviti kalendar placanja tako da se novac prebacuje na karticu jednom mesecno, kada imate 400$ ili vise raspolozivo.

upwork kako naplatiti posao

3 thoughts on “Upwork kada prebaciti novac na karticu

 1. Odlican blog koji mi je dosta pomogao da steknem uvid u rad Upwork-a. Imao bih jedno pitanje.. Kada celokupan iznos za uradjen posao postaje dostupan na Upwork racunu? Zavrsio sam fixed-price posao prosle nedelje, za 5 dana na balansu se nasao milestone, ali ne i ostali deo novca po ugovoru. Klijent je potvrdio da je poso zavrsen i ostavio dobar komentar.Od tada je proslo 10 dana. U medjuvremenu sam za njega uradio jos jedan posao i na peending statusu je mileston drugog posla.
  Hvala.

  Like

  1. Fiksni i poslovi po satu se drugacije naplacuju.
   Ovde mozes videti tacan prikaz za poslove po satu: https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211063698-Weekly-Billing-Cycle

   Za fiksne poslove, novac je na raspolaganju u roku od 5 dana.

   Kada pogledas transaction history, tamo bi trebalo da budu navedeni svi placeni iznosi i iznosi koji ce biti placeni u narednih desetak dana. Ukoliko vidis da je placeno manje nego sto je ugovoreno sa klijentom, slobodno ga kontaktiraj da proveris. Ali prvo proveri sve podatke iz sistema koje imas, ako nisi siguran, posalji mi privatnu poruku preko kontakt strane sa screenshotovima transaction strane i ugovora sa tim klijentom (milestones i iznosi).

   Like

 2. Odlican blog koji mi je dosta pomogao da steknem uvid u rad Upwork-a. Imao bih jedno pitanje.. Kada celokupan iznos za uradjen posao postaje dostupan na Upwork racunu? Zavrsio sam fixed-price posao prosle nedelje, za 5 dana na balansu se nasao milestone, ali ne i ostali deo novca po ugovoru. Klijent je potvrdio da je poso zavrsen i ostavio dobar komentar.Od tada je proslo 10 dana. U medjuvremenu sam za njega uradio jos jedan posao i na peending statusu je mileston drugog posla.
  Hvala.

  Like

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.