Upwork Prvi Posao

Napravili ste nalog na Upworku i sada zelite da nadjete posao? Novi ste, nemate iskustva, kako aplicirati za novi posao? Koju cenu ponuditi, kako napisati propratno pismo?

Upwork profil.

Pre nego sto krenete da aplicirate na poslove, potrudite se da se sto bolje prikazete na vasem profilu.

Ako imate iskustva, napisite gde ste radili, sta ste radili, koliko dugo ste bili na tim pozicijama, koje znanje ste stekli. Ukoliko imate projekte koje mozete predstaviti postavite ih u delu za portfolio.

Ako nemate iskustva, napisite sta ste zavrsili, koje zvanje imate, navedite sertifikate koje ste stekli tokom obrazovanja, uverite klijenta da iako nemate iskustva, ipak imate znanje i veliko interesovanje da uspete u toj oblasti.

Radite testove. Narocito ako nemate iskustva, pogledajte koji testovi se nude za vasu oblast. Informisite se na internetu kakva su pitanja, koliko traje test, koliko ima pitanja, kako pitanja izgledaju. Ako se malo vise potrudite, mozete naci i resenja za testove. Naravno, imajte na umu da ukoliko koristite resenja, to ce vam biti ulaz za intervju za posao, medjutim da biste ispunili ocekivanja klijenta, treba da imate i potrebno znanje.

Cesto klijenti napisu da kazete koje ste testove radili i kako ste uradili. Cak i kada ne pitaju, a vi imate dobre rezultate, navedite to u propratnom pismu.

Upwork Prvi Posao.

Kada se uverite da je profil spreman, vreme je da krenete u potragu posla.

Pretraga. Mozete vrsiti pretragu jednostavnim unosenjem teksta koji vas zanima: primer: financial consultant; data entry; graphic designer; web developer… Kad krenete da kucate, automatski ce vam se pokazati opcije.
Postoji napredna pretraga: ovde mozete da izaberete tacnu frazu koju oglas treba da sadrzi, zanimanje ili vestinu, a takodje i da napisete tekst koji ne zelite u oglasu.

upwork prvi posao

 

Oglasi. Svaki oglas pored naziva ima detaljnije informacije:

 • da li se posao naplacuje po satu (hourly) ili fiksno (fixed price)
 • nivo iskustva koji se trazi (entry level – pocetnik, intermediate – srednji nivo, expert – ekspert). Na osnovu toga cete takodje znati koji raspon cene mozete da ponudite. Ukoliko se trazi pocetnik, sigurno da necete ponuditi cenu po satu preko 10$, obicno se tad trazi sto niza cena, oko 5$.
 • Trajanje posla. Ponudjene opcije su:
  – manje od jedne nedelje
  – do mesec dana
  – do 3 meseca
  – do 6 meseci
  – preko 6 meseci
 • Radni limit. Vazi za poslove po satu. Neki klijenti znaju da je za odredjeni posao potrebno manje od 5 sati rada i on to moze napisati u oglasu. S druge strane, ukoliko se zna da je za neki posao potrebno puno vremena, a da bi se sve postiglo na vreme, omoguci se vreme bez limita. Radite koliko god mozete, samo da se sve uradi na vreme.
 • Budzet. Vazi za poslove sa fiksnom cenom. Klijent napise sa kolikim budzetom raspolaze. Vi mozete ponuditi visu cenu, mozete ponuditi i manju cenu. Ako ste pocetnik, i klijent nudi 50$, vi napisite u ponudi da ste spremni da uradite taj posao za manju cenu, primer 35$, 40$.
 • Verifikovano placanje. Uvek izaberite klijente koji imaju status “Payment verified” jer to znaci da su provereni od strane Upworka. (na sledecoj slici je primer oglasa na koji ne treba aplicirati jer je “Payment method not verified”).

upwork fiksni poslovi

 

 • Attachment. Ovo je odlicna prilika za pocetnike, za freelancere koji nemaju iskustva. Ukoliko klijent u okviru oglasa doda i fajl ili bilo koji dokument na kom bi trebalo da se radi, skinite taj fajl, uradite (bar deo) sta se trazi i u vasoj aplikaciji za posao dodajte taj fajl. Na taj nacin, kada klijentu bude stigla vasa aplikacija, on ce videti da ste vi zainteresovani za taj posao i da ste vec poceli da radite na njemu. Ako bude zadovljan, velike su sanse da cete dobiti posao. Ja sam ovaj metod jako cesto koristio.
 • Ogranicenja. Svaki freelancer ima ogranicen broj tokena na mesecnom nivou. Po defaultu, to je 60 tokena. Prosecno svaki oglas “kosta” 2 tokena. Tako da u toku meseca mozete poslati aplikaciju na oko 30 oglasa. Ranije ovo ogranicenje nije postojalo i svako je mogao da aplicira na stotine poslova. Klijenti su se zalili kako dobijaju aplikacije koje nemaju veze za oglasom. Zato je uvedena ova zabrana.
  Napomena: ako aplicirate za posao i posle toga odustanete od te aplikacije, nece vam se vratiti tokeni. Zato pazljivo birajte poslove na koje aplicirate jer prosecno mozete aplicirati jednom dnevno.
 • Brzina. Veoma veoma veoma bitna stvar! Veoma je bitno da konkurisete medju prvih 20. Klijent obicno pogleda prvih 20 aplikanata, to mu je dovoljno, posle toga prestane da gleda ostale. Budite cesto na Upworku, cesto pratite oglase, svaki sat refreshujte stranu. Narocito ako nemate iskustva, a nudite poslove kao sto je unosenje podataka, pretraga preko interneta, konkurencija je ogromna. Jako puno ljudi iz azijskih zemalja nudi ove poslove za jako male pare. U roku od pola sata od kako se objavi oglas, bude preko 50 aplikanata. Zato je veoma bitno da na vreme konkurisete za posao. Ukoliko vidite da vec ima preko 20 aplikanata, nemojte trositi uzalud tokene, male su sanse da ce vas profil uopste i biti pogledan.

job

job2

 • Motivaciono – Propratno pismo. Takodje vrlo bitna stvar. To je tekst koji klijent dobije u vasoj aplikaciji. Morate biti profesionalni. Morate znati odredjena pravila, kako poceti pismo, sta napisati u sadrzaju, kako zavrsiti pismo. Nemojte pisati velike tekstove. Jedna recenica za uvod, 5 recenica o vasem iskustvu i zasto aplicirate za posao, 1 recenica za kraj. Maksimum 10 recenica dovoljno je da klijent vidi da li ste ozbiljni, da li znate sta se trazi u oglasu, nacin na koji komunicirate.Sajtovi gde mozete pogledati propratna pisma (sabloni za motivaciono pismo):
  – Write-a-Letter-of-Application-for-a-Job
  – 13-helpful-email-templates-to-use-while-job-searching
  – how+to+write+job+applicationTakodje mozete traziti po frazama: “job application template”,”how to apply for a job”.
  Adrese nisu potrebne. Ono sto je potrebno:
  – uvod (Dear Mr. Smith,)
  – sadrzaj (I am writing to show you my interest.. Par recenica o vama i zasto ste vi za taj posao)
  – kraj (I am looking forward to hearing from you. Kind regards, Nemanja Andic)
 • Prijava na posao
  Kada izaberete opciju Submit proposal, krece prijava na posao:
  1) Poslovi koji se naplacuju po satu – na vrhu su vam podaci vezani za posaoupwork poslovi po satu– Napisite cenu po kojoj cete raditi po satu. Napomena: prva cena je ukupna (vasa + upwork takse), cena na dnu je vasa zarada.upwork fiksni poslovi2) Kod poslova sa fiksnom cenom, upisujete ukupnu cenu za posao po kojoj cete raditi. Kao i kod poslova koji se naplacuju po ceni, prvo upisujete ukupnu sumu (vasa zarada + Upwork takse), ispod ce biti kalkulisana vasa zarada.upwork po kojoj ceni raditi

  upwork prijava za fiksni posao

  – Napisite motivaciono pismo i dodajte fajl (portfolio) ukoliko imate. Ukoliko nemate, napisite samo motivaciono pismo i kliknite na Submite a Proposal.

  upwork motivaciono pismo propratno pismo intervju

 • Ukoliko je klijent zainteresovan, kontaktirace vas putem Upworka. Tom prilikom poslace vam vise detalja vezanih za posao, sta se ocekuje od vas, do kad se ocekuje do zavrsite posao, poslace vam mozda neki fajl vezan za posao. Takodje, iskoristite ovu priliku da pitate sve sto vam nije jasno (ukoliko klijent nije precizirao).
  Ukoliko je u pitanju malo slozeniji posao verovatno ce traziti vas Skype id kako bi napravio intervju. Ukoliko znanje engleskog nije toliko bitno, verovatno nece traziti Skype. Ukoliko jeste, onda ce pokusati da vide znanje vase engleskoj jezika putem intervjua.
  Nakon dogovora, poslace vam zahtev za posao. Tom prilikom videcete cenu po kojoj cete raditi. Samo odobrite klikom na “Accept” i posao je vas.
 • Napomena: pogledajte uslove koji se nude na oglasu.
  Ukoliko je kandidat napisao da zeli:
  – Kandidate samo iz Azije – nemojte uzalud trositi tokene, klijent ima svoje razloge
  – Minimum 100 sati iskustva – nemojte trositi tokene ako nemate iskustva
  – Minimum 90% uspesnih poslova/ zadovoljnih klijenata – ukoliko ste pocetnik, nemojte se kandidovati za ovaj posao. Jedini izuzetak moze biti ako oglas nema puno kandidata, onda mozete napisati da ste novi na Upworku, nemate prethodnog iskustva, ali imate potrebno znanje koje ste stekli na nekim od prethodnih poslova, kurseva, u skoli, na fakultetu.

 

To su stvari koje biste morali znati pre nego sto konkurisete za posao. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, slobodno me kontaktirajte.

Sredite profil, ponudite dobru cenu, pazljivo birajte oglase jer imate limit, cesto proveravajte nove oglase – sortirajte ih po vremenu objave, napisite sablon motivacionog pisma koji cete koristiti za skoro sve vase aplikacija.

Budite uporni i vas rad ce se isplatiti!

 

 

4 thoughts on “Upwork Prvi Posao

 1. Zdravo, prvo zelim da se zahvalim na ovom detaljnom objasnjenju kako funkcionise upwork. Imam jedno pitanje. Kako sa upwork.a da povucem novac na paypal, jer klijent mi je uplatio na tom sajtu ali na paypal nemam taj iznos? Unapred hvala. Dijana M.

  Like

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.